Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego

  • Add feedback:
  • Code: 3622
  • Manufacturer: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Autor: red. nauk. Piotr P. Lewicki

  • The lowest price 30 days before the change: 89.90 zł gross
  • szt.
  • Net Price: 94.29 zł 99.00 zł

Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego

rok wydania: 2021
ilość stron: 468
ISBN: 978-83-01-19407-9
format: 16,5x23,5 cm
oprawa: miękka

Opis
Przemysł spożywczy prężnie się rozwija i nieustannie zachodzą w nim zmiany oraz wdrażane są nowe technologie produkcji żywności. Postępująca globalizacja gospodarki wymusza ujednolicenie standardów zarządzania jakością, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Do tych procesów są dostosowywane programy kształcenia technologów żywności oraz oferta kursów i studiów uzupełniających dla osób pracujących w przemyśle spożywczym.

Autorzy, mając na uwadze specyfikę tego sektora, przedstawili w podręczniku procesy powszechnie występujące w przemyśle spożywczym niezależnie od branży. Opisali typowe procesy jednostkowe stosowane podczas przetwarzania i utrwalania żywności, uwzględniając zagadnienie przenoszenia ciepła i masy. Ponadto omówili zasady działania urządzeń i aparatów wykorzystywanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym.

Podręcznik przeznaczony jest dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Jest również cennym źródłem wiedzy dla uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności.