• Wydawnictwo Grupy Medium
    • Seria e.
    • Seria i.
    • Seria b.
    • elektro.info
    • Rynek instalacyjny
    • Izolacje
    • Ekspert budowlany
    • Administrator
    • Wydania elektroniczne
  • Instytut Techniki Budowlanej
    • Instrukcje, Wytyczne, Poradniki
    • Prace Naukowe ITB
    • Prace Naukowe w Open Access
    • Projektowanie według Eurokodów
    • Warunki Techniczne Wykonania i Odbioru Robót Budowlanych
  • Pakiety książek
  • Architektura
  • Automatyka, sterowanie
  • BHP
  • Biologia
  • Biznes
  • Budownictwo
  • Chemia
  • Energetyka
  • Elektronika
  • Geodezja, kartografia
  • Górnictwo, wiertnictwo
  • Informatyka
  • Instalacje elektryczne i teletechniczne
  • Instalacje grzewcze
  • Instalacje sanitarne i gazowe
  • Kosztorysowanie
  • Matematyka, fizyka
  • Materiałoznawstwo
  • Mechanika
  • Nieruchomości
  • Normy
    • Normy w wersji elektronicznej
  • Ochrona Środowiska
  • PPOŻ.
  • Prawo budowlane
  • Programy
  • Spawalnictwo
  • Transport
  • Wentylacja, klimatyzacja, chłodnictwo
  • Wnętrza i ogrody
  • Albumy
  • Czasopisma
  • Multimedia
  • Poradniki
  • Słowniki
    • Seria słownik podręczny
  • Mały technik. Książki dla dzieci
  • Kalendarze
  • Inne/pozostałe
  • Kontakt
  • Nowości
  • Promocje
  • Dostawa
  • Newsletter
  • Poradnik projektanta elektryka
  • Ebooki
  • 22 512 60 60
Twój koszyk jest pusty
Zaloguj
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto
  1. Start
  2. Energetyka
  3. Energetyczne aspekty procesów technologicznych - Wybrane zagadnienia aplikacyjne
  • Energetyczne aspekty procesów technologicznych - Wybrane zagadnienia aplikacyjne

Energetyczne aspekty procesów technologicznych - Wybrane zagadnienia aplikacyjne

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 5323
  • Producent: Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej
  • Kod producenta:
  • Autor: Tomasz P. Olejnik
  • Rok wydania: 2022
  • ISBN: 978-83-66741-68-3

  • Cena netto: 61,81 zł 64,90 zł
  • szt.

Energetyczne aspekty procesów technologicznych - Wybrane zagadnienia aplikacyjne

rok wydania: 2022
ilość stron: 212
format: B5
ISBN: 978-83-66741-68-3
oprawa: miękka

 

Z recenzji prof. dr. hab. inż. Krzysztofa Gaski, Politechnika Śląska w Gliwicach:
"Monografia reprezentuje bardzo wysoki poziom naukowy. […] Stanowi cenny wkład w rozwój zaawansowanych metod badawczych w zakresie opracowania modeli matematycznych opisujących wybrane zjawiska fizykochemiczne i ich utylitarnego zastosowania, co jednoznacznie potwierdza wybitne osiągnięcie naukowe podsumowujące wieloletnie badania Autora. Praca jest efektem trudnych i złożonych analiz wykorzystujących wiedzę z zakresu reologii, przemian fazowych oraz zagadnień związanych z optymalizacją procesów technologicznych pod kątem minimalizacji nakładów energetycznych oraz ograniczenia ubytków masy przetwarzanego surowca."

 

Z recenzji prof. dr. hab. inż. Pawła Ocłonia, Politechnika Krakowska:
"Praca stanowi rzetelne opracowanie przedstawiające zagadnienia związane z optymalizacją technologii w aspektach możliwości odzysku i wykorzystania energii w wybranych zakładach przetwórczych. […] Opisane prace badawcze i proponowane rozwiązania mogą stanowić podstawę do wprowadzenia zmian w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Nowatorskim zagadnieniem […] jest opisanie wykorzystania symulacji komputerowych oraz modeli, [których] zastosowanie umożliwi […] nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwem pod kątem minimalizacji strat energii i przetwarzanego surowca, a maksymalizacji zysku – co nawiązuje bezpośrednio do jednego z obszarów (ekonomicznego) zrównoważonego rozwoju."

 

Spis treści

Wykaz ważniejszych oznaczeń / 5
Wstęp / 6

1. Zagadnienia optymalizacyjne w zakładach przetwórczych / 8
1.1. Wprowadzenie / 8
1.1.1. Arkusz przebiegu procesu / 9
1.1.2. Rodzaje procesów projektowania / 9
1.1.3. Bilans energii i surowców / 10
1.1.4. Projektowanie aparatów i urządzeń / 11
1.1.5. Wspomagane komputerowo projektowanie procesów/instalacji / 12
1.2. Projektowanie procesów spożywczych / 13
1.3. Operacje jednostkowe w przetwórstwie spożywczym / 15
1.4. Bilans masy i energii / 18
1.5. Media zakładów spożywczych / 19
1.6. Wspomagane komputerowo projektowanie procesów / 22
1.7. Poprawa efektywności działania zakładu / 23

2. Systemy wspomagania zmian technologicznych w przemyśle / 24
2.1. Wprowadzenie / 24
2.2. Taksonomia wspomagająca podejmowanie decyzji / 25
2.3. Ramy inżynierii systemów wspomagania decyzji / 27
2.3.1. Modele i modelowanie / 28
2.3.2. Problemy z budową modeli / 29

3. Podejście systemowe do procesów energetycznych w przetwórstwie żywności / 30

4. Zagadnienia energetyczne w procesach przetwórstwa żywności / 37
4.1. Zmiany fazowe i przejścia między stanami / 39
4.1.1. Żywność o niskiej zawartości wilgoci / 39
4.1.2. Żywność mrożona / 40
4.1.3. Diagramy stanów / 42
4.2. Czynniki wpływające na szybkość reakcji w żywności / 43
4.2.1. Temperatura / 43
4.2.2. Ciśnienie / 43
4.2.3. Zawartość wody / 44
4.3. Przemiany fazowe / 44
4.4. Podsumowanie / 48

5. Zagadnienia reologiczne w inżynierii procesów spożywczych / 49
5.1. Operacje przenoszenia pędu / 51
5.2. Operacje transportu energii / 54
5.3. Operacje transportu masy / 57
5.4. Charakterystyka strukturalna i zmiany fizyczne / 58
5.5. Reologia w warunkach wysokich temperatur i ciśnień / 59

6. Efekty termiczne w warunkach ogrzewania mikrofalowego / 63
6.1. Termiczne, nietermiczne i wzmocnione efekty mikrofalowe / 63
6.1.1. Termiczny wpływ mikrofal na niszczenie drobnoustrojów / 65
6.1.2. Mikrofalowe efekty nietermiczne i efekty specyficzne / 66
6.2. Kinetyka niszczenia drobnoustrojów / 68
6.3. Mikrofalowe efekty nietermiczne i efekty specyficzne 70
6.3.1. Ogrzewanie wsadowe (proces standardowy) / 70
6.3.2. Ogrzewanie mikrofalowe o ciągłym przepływie medium / 71
6.4. Kinetyka inaktywacji mikrofalowej PME w soku pomarańczowym / 72
6.5. Modele predykcyjne profili temperaturowych / 74
6.6. Wnioski / 77

7. Symulacje procesów przetwórczych / 78
7.1. Wprowadzenie / 78
7.2. Symulacja procesu / 78
7.3. Symulacja w warunkach niepewności / 83
7.3.1. Elastyczna strategia projektowania / 83
7.3.2. Strategie wieloscenariuszowe / 86
7.4. Etapy projektowania w inżynierii wspomaganej komputerowo / 87
7.4.1. Równania opisujące proces i warunki brzegowe / 87
7.4.2. Tworzenie siatki i właściwości opisujące surowiec / 87

8. Aparat matematyczny użyty w symulacjach komputerowych 89
8.1. Opis transportu masy dla separacji układów dwufazowych / 89
8.2. Modele przepływów wielofazowych / 92

9. Analiza wybranych rozwiązań aplikacyjnych zwiększających efektywność energetyczną procesu / 96
9.1. Pompa do tłoczenia cieczy o właściwościach pianotwórczych 96
9.1.1. Opis problemu technologicznego / 96
9.1.2. Plan badań / 100
9.1.3. Badania stanowiskowe / 105
9.1.4. Model matematyczny dla symulacji CFD / 107
9.1.5. Wyniki symulacji dla wody109
9.1.6. Wyniki symulacji i badań stanowiskowych dla medium – mieszanina dwufazowa (woda/powietrze) / 114
9.1.7. Podsumowanie i wnioski / 116
9.2. Technologia produkcji suszonych przekąsek z wołowiny / 119
9.2.1. Opis problemu technologicznego / 119
9.2.2. Plan badań i stanowisko badawcze 122
9.2.3. Model matematyczny dla symulacji CFD / 127
9.2.4. Wyniki symulacji / 128
9.2.5. Badania stanowiskowe / 132
9.2.6. Omówienie wyników stanowiskowych 138
9.2.7. Wnioski / 145
9.3. Transport surowców delikatnych / 146
9.3.1. Opis problemu technologicznego / 146
9.3.2. Modelowanie oddziaływań surowca podczas transportu / 149
9.3.3. Model obliczeniowy / 152
9.3.4. Wyniki symulacji oddziaływań cząstek podczas transportu na rynnie przenośnika / 157
9.3.5. Omówienie wyników uzyskanych podczas symulacji / 171
9.3.6. Wyniki badań stanowiskowych / 173
9.3.7. Wnioski końcowe z badań stanowiskowych / 181
9.3.8. Wnioski końcowe / 183

10. Podsumowanie / 184
Literatura / 186
Spis rysunków / 204
Spis tabel / 209
Streszczenie / 211
Summary / 212

 

Wstęp
Utylitarne wykorzystanie badań w obszarze zmian technologii wytwórczych dotyczy między innymi zwiększenia sprawności procesu lub uzyskania produktu akceptowalnego przez konsumenta oraz spełniającego rygorystyczne normy bezpieczeństwa. Zmiany postaw społecznych oraz rosnąca świadomość konsumentów zmuszają producentów do zmiany filozofii organizacji produkcji.
Inkluzywny i zrównoważony rozwój przemysłu powinien być podstawowym źródłem generowania dochodu i drogą do szybkiego podwyższania standardów życia. Ma on także dostarczać rozwiązań technologicznych zapewniających przyjazne dla środowiska uprzemysłowienie.
U podstaw wysiłków zmierzających do realizacji celów środowiskowych, określonych przez ONZ, leży postęp technologiczny, w tym zwiększenie efektywności materiałowej i energetycznej. Bez innowacji technologicznych, wrażliwych na aspekty środowiskowe nie będzie industrializacji, która w sposób zrównoważony mogłaby rozwiązać problemy rozwoju społeczeństw w XXI wieku.
Ambitne plany Unii Europejskiej w zakresie zmian paradygmatów technologicznych zmuszają inżynierów i technologów produkcji do większej efektywności w wykorzystaniu zasobów surowcowych oraz stosowania przyjaznych dla środowiskowa technologii i procesów produkcji. Takie poczynania skłaniają do poszukiwania oszczędności w nakładach energetycznych niezbędnych do wytworzenia nowoczesnych produktów.
Skala procesów gospodarczych, w których znaczący wkład mają technologie przetwórstwa surowców, determinuje działania zmierzające do maksymalizacji zysku, przy możliwie najniższych kosztach produkcji. Wymagania środowiskowe związane z ograniczaniem emisji gazów, wymuszają optymalizację procesów
przetwórczych realizowanych w produkowanych urządzeniach. Aspekt ekonomiczny procesu jest równie istotny jak jakość uzyskanego produktu końcowego.
Nawet organizacje, których zyski sięgają wielu milionów dolarów, starają się utrzymywać na najniższym poziomie relację kosztów operacyjnych do kosztów stałych. Sukces ekonomiczny przedsięwzięcia zależy niejednokrotnie od poprawnej oceny procesu technologicznego, którą uzyskuje się w wyniku analiz ograniczonej liczby prób. Jest to podyktowane wysokością kosztów, które należy ponieść podczas doboru parametrów pracy ciągu technologicznego. W związku z tym poprawność wniosków, które można uzyskać z ograniczonej liczby prób, prowadzonych w skali przemysłowej oraz półprzemysłowej, znacząco ogranicza koszty funkcjonowania organizacji.
Celem monografii jest opracowanie modeli bilansujących masę i energię wybranych procesów jednostkowych, pozwalających na ich zoptymalizowanie w oparciu o zdefiniowane funkcje celu. Technologie przeanalizowano pod kątem ograniczenia strat surowca oraz minimalizacji nakładów energetycznych, przyjmując jako cel
nadrzędny jakość produktu.
W rozdziale pierwszym opisano zagadnienia optymalizacyjne w zakładach przetwórczych, decydujących o wyborze technologii oraz procesach jednostkowych niezbędnych do jej wdrożenia.
Rozdział drugi i trzeci opisują narzędzia wspomagające proces decyzyjnyw przedsiębiorstwie produkcyjnym oraz  podejście systemowe do zagadnień energetycznych.
Rozdział czwarty poświęcony jest opisowi wpływu przemian fazowych w procesach obróbki żywności na fizykochemiczne właściwości surowca.
W rozdziale piątym odniesiono się do zjawisk reologicznych towarzyszącym tym przemianom. Kolejny rozdział opisuje efekty termiczne podczas ogrzewania mikrofalowego.
Część eksperymentalną (rozdział siódmy) rozpoczynają opisy narzędzi wykorzystywanych do symulacji procesów przetwórczych zachodzących podczas przetwórstwa żywności. Uzupełnieniem treści rozdziału siódmego jest rozdział
ósmy, opisujący użycie modelu matematycznego wykorzystywanego do symulacji
komputerowych.
Rozdział dziewiąty opisuje utylitarne rozwiązania prowadzące do osiągnięcia efektywności energetycznej w oparciu o wybrane funkcje celu. Badania dotyczą trzech wybranych procesów/technologii obejmujących: (I) transport cieczy
wysokodyspersyjnych, (II) wydatki energii podczas dehydratyzacji mięsa oraz(III) ograniczenie strat surowca podczas transportu.

Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie

  • Recenzje

  • Polecane produkty
  • Pytania do produktu

Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.


  • Ostatnio przeglądane produkty

Informacje
Kontakt Regulamin O firmie Polityka prywatności
Kontakt
Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj ciekawe informacje, promocje i rabaty.

Dołącz
Sklep internetowy SOTE
Ustawienia cookies
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.

Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.

Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.

Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.

Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.

Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kategorie

  • Wydawnictwo Grupy Medium
    • Seria e.
    • Seria i.
    • Seria b.
    • elektro.info
    • Rynek instalacyjny
    • Izolacje
    • Ekspert budowlany
    • Administrator
    • Wydania elektroniczne
  • Instytut Techniki Budowlanej
    • Instrukcje, Wytyczne, Poradniki
    • Prace Naukowe ITB
    • Prace Naukowe w Open Access
    • Projektowanie według Eurokodów
    • Warunki Techniczne Wykonania i Odbioru Robót Budowlanych
  • Pakiety książek
  • Architektura
  • Automatyka, sterowanie
  • BHP
  • Biologia
  • Biznes
  • Budownictwo
  • Chemia
  • Energetyka
  • Elektronika
  • Geodezja, kartografia
  • Górnictwo, wiertnictwo
  • Informatyka
  • Instalacje elektryczne i teletechniczne
  • Instalacje grzewcze
  • Instalacje sanitarne i gazowe
  • Kosztorysowanie
  • Matematyka, fizyka
  • Materiałoznawstwo
  • Mechanika
  • Nieruchomości
  • Normy
    • Normy w wersji elektronicznej
  • Ochrona Środowiska
  • PPOŻ.
  • Prawo budowlane
  • Programy
  • Spawalnictwo
  • Transport
  • Wentylacja, klimatyzacja, chłodnictwo
  • Wnętrza i ogrody
  • Albumy
  • Czasopisma
  • Multimedia
  • Poradniki
  • Słowniki
    • Seria słownik podręczny
  • Mały technik. Książki dla dzieci
  • Kalendarze
  • Inne/pozostałe
  • Kontakt
  • Nowości
  • Promocje
  • Dostawa
  • Newsletter
  • Poradnik projektanta elektryka
  • Ebooki
  • 22 512 60 60

Moje konto

Zaloguj
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto

Wyszukiwanie produktów