English for Biotechnology

  • Dodaj recenzję:
    (Zobacz recenzje)
  • Kod: 3213
  • Producent: Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej
  • Autor: Urszula Kamińska

  • Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 25,00 zł brutto
  • szt.
  • Cena netto: 27,62 zł 29,00 zł

English for Biotechnology

rok wydania: 2023, wydanie czwarte
ilość stron: 140
ISBN: 978-83-7348-659-1
oprawa: miękka

Opis
English For Biotechnology jest rozszerzoną wersją podręcznika BioTech English, kursu języka angielskiego technicznego na poziomie B1/B2 dla studentów biotechnologii. Książka umożliwia rozwijanie umiejętności językowych poprzez odpowiedni dobór tekstów z dziedziny biotechnologii, dużą liczbę różnorodnych ćwiczeń, zawiera także słownictwo z elementami gramatyki.

Podręcznik podzielony jest na pięć tematycznych części: Biotechnology Basics, Molecular Biotechnology, Pharmaceutical Biotechnology, Biotechnology of Food, Environemntal Biotechnology, z których każda składa się z trzech lub czterech jednostek lekcyjnych. Każda jednostka rozpoczyna się od rozgrzewki, którą jest zazwyczaj konwersacja lub krótkie ćwiczenia wprowadzające. Następnie, student zapoznaje się z tekstami, do których opracowano polecenia sprawdzające zrozumienie treści oraz opanowanie zastosowanych struktur leksykalnych i gramatycznych. Każda jednostka zawiera także jedną lub dwie sekcje zatytułowane "Language Review", które omawiają aspekty językowe tekstów; po "Language Review" następują ćwiczenia sprawdzające przyswojenie określonych struktur. Podręcznik zawiera również ćwiczenia na rozumienie ze słuchu z wykorzystaniem specjalnie opracowanych nagrań (dostęp online na stronie http://cjo.pg.edu.pl/kaminska). Ostatnim elementem jednostki lekcyjnej są ćwiczenia pomocne w opanowaniu słownictwa oraz słowniczek angielsko-polski.

Wskazane jest, aby pracę z podręcznikiem rozpocząć od części pierwszej, ponieważ zawiera ona wstęp do dalszej nauki. Dalsze części podręcznika można omawiać w dowolnej kolejności.

Wszystkie teksty w książce zostały legalnie pozyskane z wartościowych merytorycznie źródeł, m.in.: z publikacji biotechnologicznych Cambridge University Press, specjalistycznych artykułów publikowanych przez wydawnictwo Elsevier, materiałów z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) oraz z National Institutes of Health w USA. W tekstach zachowano oryginalną pisownię, zgodną z ortografią przyjętą w angielszczyźnie brytyjskiej, amerykańskiej czy australijskiej. Z tego względu pisownia niektórych terminów w poszczególnych tekstach może się nieznacznie różnić, np. hybridisation / hybridization lub synthesise / synthesize.

CONTENTS
INTRODUCTION / 5
PART ONE – BIOTECHNOLOGY BASICS
UNIT 01. The origins of biotechnology / 9
UNIT 02. Microbial biotechnology / 16  
UNIT 03. Bioreactors / 22
UNIT 04. Controversies over biotechnological issues / 27
PART TWO – MOLECULAR BIOTECHNOLOGY
UNIT 05. Genetics and genetic engineering / 35
UNIT 06. Nucleic acids and proteins / 40
UNIT 07. PCR and nucleic acid hybridisation / 46
PART THREE – PHARMACEUTICAL BIOTECHNOLOGY
UNIT 08. Discovering new drugs from plants / 53
UNIT 09. Pharmacology basics / 58
UNIT 10. Biopharmaceuticals / 63  
UNIT 11. Antibiotics / 68
PART FOUR – BIOTECHNOLOGY OF FOOD
UNIT 12.Enzymes in food processing / 75
UNIT 13. Fermentation  in food industry / 80
UNIT 14. Modification and preservation of food / 85
PART FIVE – ENVIRONMENTAL BIOTECHNOLOGY
UNIT 15. Bioremediaton and sewage treatment /  93
UNIT 16. Biofuels / 99
UNIT 17. Biogas / 104
ANSWER KEY / 109
BIBLIOGRAPHY / 121  
VISUALS / 124   
GLOSSARY / 126
AUDIO SCRIPTS / 131