Organizacja bezpiecznej pracy w.7, 2025
- Dodaj recenzję:
- Kod: 5972
- Producent: Tarbonus
- Autor: dr Stanisław Wieczorek, dr hab. inż. Paweł Żukowski
- Rok wydania: 2025, wydanie siódme
- Liczba stron: 266
- Oprawa: miękka
- Format: B5
-
Dostępność:
Jest
-
- Cena netto: 94,29 zł 99,00 zł
- szt.
Opis
Stan prawny: 2025 r.
Książka stanowi znakomity podręcznik dla wszystkich osób kreujących bezpieczne i przyjazne dla człowieka środowisko pracy.
Autorzy skupiają się na przybliżeniu sposobów tworzenia bezpiecznych stanowisk pracy przy wykorzystaniu ergonomii oraz organizacji i zarządzania.
W książce zaprezentowano formy organizacji pracy, podkreślając znaczenie pracy zespołowej i rotacyjnej. Przedstawiono m.in. zagadnienia organizacji i wyposażenia stanowiska pracy, błędy człowieka w pracy czy charakterystykę pracy w obszarze obciążenia psychofizycznego. Omówiono też zasadnicze funkcje zarządzania, planowania, motywowania, kontrolowania, jak też marketingu.
Ponadto, opisano udział ergonomii w kształtowaniu stanowiska pracy. Uwzględniając układy: człowiek-maszyna-otoczenie oraz człowiek-praca-środowisko, wskazano na zasadnicze parametry środowiska pracy oraz środowiska ogólnospołecznego wpływające na komfort i efektywność pracy. W przypadku pierwszego układu szczególny akcent położono na bezpieczeństwo operatora. Stąd w treści znalazły się zagadnienia związane z istotą bezpieczeństwa, charakterystyką oraz podziałem eksploatacyjnym maszyn i urządzeń, europejską koncepcją bezpieczeństwa maszyn oraz wybranymi wymogami bhp dla maszyn.
Książka przybliża również zagadnienia wdrażania i integracji procedur zapewniających tworzenie odpowiedniego środowiska pracy z uwzględnieniem systemów zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczną i higieniczną pracą wraz z analizą kosztów i korzyści związanych z wprowadzaniem tych procedur.
Spis treści
Od autorów – o autorach / 7
1. Podstawowe formy organizacji pracy / 9
1.1. Pojęcie formy organizacji pracy / 9
1.2. Rodzaje form organizacji pracy / 10
1.3. Rodzaje form organizacji produkcji / 15
1.4. Efekt organizacyjny / 17
1.5. Forma organizacji pracy a typ produkcji przemysłowej / 18
1.6. Produkcja potokowa jako forma organizacji pracy zespołowej / 21
Literatura / 25
2. Organizacja bezpiecznego stanowiska pracy / 26
2.1. Człowiek w procesie pracy / 26
2.1.1. Złożoność pracy człowieka / 26
2.1.2. Aspekty pracy zawodowej / 33
2.1.2.1. Aspekt treściowy / 33
2.1.2.2. Aspekt materialny / 34
2.1.2.3. Aspekt prestiżowy / 34
2.1.2.4. Aspekt społeczny / 34
2.1.2.5. Aspekt czasowy / 34
2.1.2.6. Aspekt przestrzenny / 34
2.1.2.7. Aspekt organizacyjny / 35
2.1.3. Sytuacje trudne w pracy / 35
2.1.4. Źródła błędów człowieka w pracy / 41
2.1.5. Klasyfikacja błędów człowieka w pracy / 51
2.1.6. Uwarunkowania bezpiecznych zachowań pracowników / 56
2.1.7. Edukacyjne przygotowanie człowieka do pracy zawodowej / 62
2.1.8. Charakterystyka pracy / 66
2.2. Udział ergonomii w kształtowaniu stanowisk pracy / 73
2.3. Stanowisko pracy i zasady jego organizacji / 95
2.3.1. Informacje ogólne / 95
2.3.2. Organizacja stanowisk pracy / 98
2.3.3. Stanowisko pracy kierowców / 110
2.3.4. Stanowisko pracy operatora komputera / 114
2.4. Istota bezpieczeństwa / 120
2.5. Europejska koncepcja bezpieczeństwa / 123
2.6. Charakterystyka oraz podział eksploatacyjny maszyn i urządzeń / 127
2.7. Wymagania bhp dla maszyn / 129
2.8. Diagnostyka warunków pracy podstawą identyfikacji zagrożeń / 141
Literatura / 145
3. Podstawowe funkcje, zasady i metody zarządzania / 150
3.1. Funkcje zarządzania / 150
3.2. Zasady zarządzania / 159
3.3. Metody zarządzania / 162
Literatura / 170
4. Wdrażanie i integracja systemów zarządzania / 171
4.1. Wiadomości wstępne / 171
4.2. System zarządzania jakością / 173
4.3. System zarządzania środowiskowego / 187
4.4. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy / 200
4.4.1. Informacje podstawowe / 200
4.4.2. Przywództwo i współudział pracowników / 203
4.4.3 Planowanie / 204
4.4.3.1. Działania odnoszące się do ryzyk i szans / 204
4.4.3.2. Cele BHP / 205
4.4.4. Wsparcie / 205
4.4.5. Działania operacyjne / 206
4.4.6. Ocena efektów działania / 206
4.4.6.1. Monitorowanie, pomiary, analiza i ocena efektów działania / 206
4.4.6.2. Audit wewnętrzny / 207
4.4.6.3. Przegląd zarządzania / 207
4.4.7. Doskonalenie / 207
4.4.7.1. Incydenty, niezgodności i działania korygujące / 207
4.4.7.2. Ciągłe doskonalenie / 208
4.5. Zarządzanie ryzykiem zawodowym / 208
4.5.1. Wprowadzenie / 208
4.5.2. Istota ryzyka zawodowego / 209
4.5.3. Proces oceny ryzyka zawodowego / 209
4.5.4. Informacje potrzebne do oceny ryzyka / 212
4.5.5. Identyfikacja zagrożeń / 214
4.5.5.1. Ryzyko miejscowe / 217
4.5.5.2. Ryzyko zadania / 217
4.5.5.3. Ryzyko zawodowe / 217
4.5.5.4. Ryzyko zewnętrzne / 217
4.5.6. Szacowanie ryzyka / 219
4.5.7. Wyznaczanie dopuszczalności ryzyka zawodowego / 221
4.5.8. Działania wynikające z oceny ryzyka / 222
4.5.9. Monitorowanie skuteczności stosowanych środków ochronnych / 223
4.5.10. Przegląd i weryfikacja oceny ryzyka zawodowego / 224
4.5.11. Metody analizy ryzyka / 224
4.5.12. Procedury wybranych metod / 231
4.5.12.1. Metoda PHA / 231
4.5.12.2. Metoda RISC SCORE / 232
4.5.12.3. Metoda PIĘCIU KROKÓW / 233
4.5.12.4. Metoda wg PN-N-18002:2011 / 235
4.5.13. Kryteria wyboru metody oceny ryzyka / 239
4.6. Sposoby integracji systemów zarządzania / 241
Literatura / 247
5. Koszty i korzyści związane z wdrożeniem i utrzymaniem systemów zarządzania / 249
5.1. Korzyści wynikające z integracji systemów zarządzania jakością, środowiskowego oraz bezpieczeństwem i higieną pracy / 249
5.2. Ekonomiczny aspekt zarządzania ryzykiem / 252
5.3. Koszty bezpieczeństwa i higieny pracy / 255
5.3.1. Korzyści zarządzania bezpieczeństwem dla zakładu pracy / 257
5.3.2. Wyznaczanie kosztów wypadków / 259
5.3.3. Koszt społeczny wypadków / 260
Literatura / 261
Wykaz rysunków / 262
Wykaz tabel / 266
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.