• Wydawnictwo Grupy Medium
    • Seria e.
    • Seria i.
    • Seria b.
    • elektro.info
    • Rynek instalacyjny
    • Izolacje
    • Ekspert budowlany
    • Administrator
    • Wydania elektroniczne
  • Instytut Techniki Budowlanej
    • Instrukcje, Wytyczne, Poradniki
    • Prace Naukowe ITB
    • Prace Naukowe w Open Access
    • Projektowanie według Eurokodów
    • Warunki Techniczne Wykonania i Odbioru Robót Budowlanych
  • Pakiety książek
  • Architektura
  • Automatyka, sterowanie
  • BHP
  • Biologia
  • Biznes
  • Budownictwo
  • Chemia
  • Energetyka
  • Elektronika
  • Geodezja, kartografia
  • Górnictwo, wiertnictwo
  • Informatyka
  • Instalacje elektryczne i teletechniczne
  • Instalacje grzewcze
  • Instalacje sanitarne i gazowe
  • Kosztorysowanie
  • Matematyka, fizyka
  • Materiałoznawstwo
  • Mechanika
  • Nieruchomości
  • Normy
    • Normy w wersji elektronicznej
  • Ochrona Środowiska
  • PPOŻ.
  • Prawo budowlane
  • Programy
  • Spawalnictwo
  • Transport
  • Wentylacja, klimatyzacja, chłodnictwo
  • Wnętrza i ogrody
  • Albumy
  • Czasopisma
  • Multimedia
  • Poradniki
  • Słowniki
    • Seria słownik podręczny
  • Mały technik. Książki dla dzieci
  • Kalendarze
  • Inne/pozostałe
  • Kontakt
  • Nowości
  • Promocje
  • Dostawa
  • Newsletter
  • Poradnik projektanta elektryka
  • Ebooki
  • 22 512 60 60
Twój koszyk jest pusty
Zaloguj
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto
  1. Start
  2. Chemia
  3. Technologia i biotechnologia tłuszczów jadalnych
  • Technologia i biotechnologia tłuszczów jadalnych

Technologia i biotechnologia tłuszczów jadalnych

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 3786
  • Producent: Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej
  • Kod producenta:
  • Autor: Maria Tynek, Dorota Martysiak-Żurowska, Karol Parchem
  • Dostępność: Brak

  • Cena netto: 16,10 zł 16,90 zł
  • szt.

Technologia i biotechnologia tłuszczów jadalnych. Ćwiczenia laboratoryjne

rok wydania: 2018,  wydanie drugie
ilość stron: 82
ISBN:  978-83-7348-710-9

Opis
Skrypt jest przeznaczony dla studentów kierunku Biotechnologia, specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności jako podstawowa pomoc do zajęć organizowanych w ramach przedmiotu Technologia i biotechnologia tłuszczów jadalnych.

Opracowanie składa się z trzech części: teoretycznej, analitycznej oraz opisu ćwiczeń technologicznych wykonywanych w skali laboratoryjnej.

Część teoretyczna zawiera podstawowe informacje dotyczące światowego rynku tłuszczowego, metod wydobywania tłuszczów roślinnych i zwierzęcych oraz procesów technologicznych takich jak wydobywanie, rafinacja i modyfikacja tłuszczów jadalnych. Zagadnienia opracowano na podstawie najnowszych doniesień naukowych i aktualnych rozwiązań przemysłowych. Skrypt zawiera spis literatury, do której może sięgnąć czytelnik chcący poszerzyć zakres swojej wiedzy z dziedziny technologii i biotechnologii tłuszczów jadalnych. W części analitycznej zawarto opis i sposób oznaczania liczb charakterystycznych i wskaźników określających jakość iwłaściwości fizykochemiczne tłuszczów. Sposób wykonania wszystkich oznaczeń opracowano na podstawie aktualnych norm.

W trzeciej części zawarto procedury wykonania w warunkach laboratoryjnych procesów technologicznych takich jak uzyskiwanie tłuszczów surowych, kolejne etapy rafinacji olejów roślinnych, uzyskiwanie zamienników masła kakaowego oraz modyfikacje chemiczne i enzymatyczne tłuszczów.

Niniejszy skrypt pozwala przyszłym pracownikom branży spożywczej na pogłębienie wiedzy teoretycznej oraz zastosowanie jej do praktycznych rozwiązań, niezbędnych do prawidłowego projektowania operacji jednostkowych wykorzystywanych nie tylko w przemyśle tłuszczowym ale i generalnie żywnościowym.

Spis treści
Wykaz symboli, oznaczeń i skrótów / 5

1. Wstęp teoretyczny / 7
1.1. Olej rzepakowy i pasze rzepakowe  / 8
1.2. Technologia tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego / 10
1.3. Technologia tłuszczów jadalnych pochodzenia roślinnego / 14
1.4. Modyfikacja tłuszczów / 23
Literatura  / 27

2. Oznaczanie liczb charakterystycznych i wskaźników określających jakość i właściwości fizykochemiczne tłuszczów / 34
2.1. Oznaczanie liczby nadtlenkowej (LOO) / 34
2.2. Oznaczanie liczby kwasowej (LK) / 36
2.3. Oznaczanie liczby jodowej (LJ) / 37
2.4. Oznaczanie absorbancji w nadfiolecie wyrażonej jako ekstynkcja właściwa E1%1cm / 38
2.5. Oznaczanie zawartości mydeł sodowych (alkaliczność) / 39
2.6. Oznaczanie zawartości barwników chlorofilowych / 41
2.7. Oznaczanie zawartości barwników karotenoidowych / 41
2.8. Oznaczanie barwy ogólnej oleju  / 42
2.9. Oznaczanie temperatury topnienia metodą kapilary otwartej  / 44
2.10. Oznaczanie zawartości fazy stałej w funkcji temperatury tłuszczu / 45
2.11. Oznaczanie współczynnika załamania światła / 46
Literatura / 47

3. Ćwiczenia technologiczne w skali laboratoryjnej / 48
Ćwiczenie 1.
Otrzymywanie tłuszczów zwierzęcych w skali laboratoryjnej i analiza tłuszczu surowego / 48
Literatura  / 51
Ćwiczenie 2.
Wydobywanie oleju z surowca roślinnego metodą tłoczenia i ekstrakcji. Analiza oleju surowego / 52
Literatura / 57
Ćwiczenie 3.
Rafinacja olejów roślinnych. Usuwanie fosfolipidów w procesie hydratacji i odśluzowania / 57
Literatura / 61
Ćwiczenie 4.
Rafinacja olejów roślinnych. Odkwaszanie olejów  / 61
Literatura / 64
Ćwiczenie 5.
Rafinacja olejów roślinnych. Odbarwianie olejów / 65
Literatura  / 68
Ćwiczenie 6.
Frakcjonowana krystalizacja – otrzymywanie zamienników masła kakaowego / 68
Literatura  / 72
Ćwiczenie 7.
Przeestryfikowanie tłuszczów przy użyciu katalizatora chemicznego / 73
Literatura / 76
Ćwiczenie 8.
Enzymatyczne przeestryfikowanie tłuszczów z użyciem Lipozyme TL IM / 77
Literatura / 81

Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie

  • Recenzje

  • Polecane produkty
  • Pytania do produktu

Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.


  • Ostatnio przeglądane produkty

Informacje
Kontakt Regulamin O firmie Polityka prywatności
Kontakt
Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj ciekawe informacje, promocje i rabaty.

Dołącz
Sklep internetowy SOTE
Ustawienia cookies
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.

Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.

Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.

Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.

Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.

Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kategorie

  • Wydawnictwo Grupy Medium
    • Seria e.
    • Seria i.
    • Seria b.
    • elektro.info
    • Rynek instalacyjny
    • Izolacje
    • Ekspert budowlany
    • Administrator
    • Wydania elektroniczne
  • Instytut Techniki Budowlanej
    • Instrukcje, Wytyczne, Poradniki
    • Prace Naukowe ITB
    • Prace Naukowe w Open Access
    • Projektowanie według Eurokodów
    • Warunki Techniczne Wykonania i Odbioru Robót Budowlanych
  • Pakiety książek
  • Architektura
  • Automatyka, sterowanie
  • BHP
  • Biologia
  • Biznes
  • Budownictwo
  • Chemia
  • Energetyka
  • Elektronika
  • Geodezja, kartografia
  • Górnictwo, wiertnictwo
  • Informatyka
  • Instalacje elektryczne i teletechniczne
  • Instalacje grzewcze
  • Instalacje sanitarne i gazowe
  • Kosztorysowanie
  • Matematyka, fizyka
  • Materiałoznawstwo
  • Mechanika
  • Nieruchomości
  • Normy
    • Normy w wersji elektronicznej
  • Ochrona Środowiska
  • PPOŻ.
  • Prawo budowlane
  • Programy
  • Spawalnictwo
  • Transport
  • Wentylacja, klimatyzacja, chłodnictwo
  • Wnętrza i ogrody
  • Albumy
  • Czasopisma
  • Multimedia
  • Poradniki
  • Słowniki
    • Seria słownik podręczny
  • Mały technik. Książki dla dzieci
  • Kalendarze
  • Inne/pozostałe
  • Kontakt
  • Nowości
  • Promocje
  • Dostawa
  • Newsletter
  • Poradnik projektanta elektryka
  • Ebooki
  • 22 512 60 60

Moje konto

Zaloguj
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto

Wyszukiwanie produktów