Ujęcia wody pitnej i jej uzdatnianie

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 4300
  • Producent: Kabe
  • Autor: Grzegorz Wygoda

  • szt.
  • Cena netto: 33,33 zł 35,00 zł

Ujęcia wody pitnej i jej uzdatnianie

rok wydania: 2019, wydanie pierwsze
ISBN: 978-83-65382-51-1
ilość stron: 130
format: A5
oprawa: miękka

Opis

Książka zawiera podstawowe informacje dotyczące uzdatniania wody. Przeznaczona jest dla użytkowników wody pitnej.

Spis treści

Wstęp

1. Jakość i parametry wód podziemnych ze studni kopanych oraz głębinowych
1.1. Ujęcia wód podziemnych
1.1.1. Zabezpieczenie studni kopanych
1.2. Charakterystyczne dla wód podziemnych domieszki wymagające redukcji w procesach uzdatniania
1.3. Akty prawne związane z jakością wód podziemnych

2. Charakterystyka wody pobieranej z ujęć powierzchniowych
2.1. Akty prawne związane z jakością wody powierzchniowej
2.2. Akty prawne związane z poborem wody
2.2.1. Pozwolenia wodno-prawne
2.2.2. Strefy ochrony ujęć
2.3. Parametry jakie powinna spełniać woda przeznaczona do spożycia
2.4. Ujęcia wody powierzchniowej

3. Charakterystyka wód infiltracyjnych

4. Najczęściej stosowane procesy uzdatniania wód podziemnych
4.1. Odkwaszanie wody
4.2. Usuwanie twardości
4.3. Usuwanie żelaza i manganu
4.4. Usuwanie siarkowodoru i amoniaku
4.5. Usuwanie związków organicznych i mikroorganizmów
5. Urządzenia wykorzystywane w uzdatnianiu wód podziemnych
5.1. Urządzenia napowietrzające
5.2. Utlenianie chemiczne
5.3. Filtry pospieszne ciśnieniowe oraz filtry otwarte
5.4. Wymienniki jonowe
5.4.1. Cykle pracy jonitów
5.5. Adsorpcja na węglu aktywnym
5.6. Dezynfekcja wody
5.6.1. Dezynfekcja fizyczna w użyciem lapm UV
5.6.2. Dezynfekcja chemiczna

6. Metody uzdatniania stosowane w przypadku studni indywidualnych
6.1. Potencjalne źródła rozwoju mikroorganizmów i wtórnego zanieczyszczenia instalacji

7. Procesy uzdatniania stosowane dla wód pobieranych z ujęć powierzchniowych
7.1. Cedzenie wody
7.2. Utlenianie
7.3. Koagulacja
7.4. Sedymentacja
7.5. Flotacja
7.6. Linie technologiczne dozowania środków chemicznych
7.7. Komory reakcji z mieszadłami

8. Kontrola procesów przez laboratoria oraz analizatory elektroniczne działające on-line

9. Zbiorniki wody

10. Pompownie wody

11. Automatyzacja procesów produkcyjnych

12. Uzdatnianie wody basenowej
12.1. Korekta pH
12.2. Filtracja wody
12.3. Dezynfekcja wody
12.4. Walka z glonami
12.5. Inne czynności związane z utrzymaniem czystości wody basenowej

13. Zakończenie

Akty prawne
Literatura