Uzdatnianie wody zasilającej kotły

  • Dodaj recenzję:
  • 4007
  • Producent: Kabe
  • Autor: Kazimierz Buczek
  • Cena netto: 20,95 zł 22,00 zł

Uzdatnianie wody zasilającej kotły

rok wydania: 2019, wydanie pierwsze
ilość stron: 69
ISBN: 978-83-65382-41-2
format: A5
oprawa: miękka

Opis

Wymagania jakościowe stawiane wodzie używanej w gospodarce cieplnej i wybrane sposoby spełniania tych wymagań, czyli jej uzdatniania, stanowią treść książki. Jej adresatami są osoby związane bezpośrednio lub pośrednio z eksploatacją urządzeń do uzdatniania wody stosowanych w przemysłowych i komunalnych źródłach ciepła.

Spis treści

Wstęp
1. Ogólne wiadomości o wodzie
2. Podstawowe pojęcia i określenia
3. Jakość wody oraz wymagania stawiane wodzie
4. Skutki stosowania wody o nieodpowiedniej jakości
4.1. Zawiesiny, mikroorganizmy
4.2. Gazy
4.3. Oleje i tłuszcze
4.4. Twardość wody
4.5. Zasadowość wody
4.6. Liczba pH
4.7. Szkody powodowane złą jakością wody kotłowej
4.7.1. Uszkodzenia spowodowane złą jakością wody kotłowej
4.7.2. Zła jakość wody kotłowej przyczyną obniżenia sprawności cieplnej kotła
4.7.3. Charakter szkód powodowanych złą jakością wody kotłowej
5. Sposoby uzdatniania wody
5.1. Filtracja
5.2. Koagulacja
5.3. Usuwanie żelaza i manganu
5.4. Usuwanie twardości z wody
5.4.1. Dekarbonizacja
5.4.2. Zmiękczanie wody fosforanami
5.4.3. Zmiękczanie metodą wymiany jonów
5.4.4. Membranowe metody uzdatniania wody
5.5. Odgazowywanie wody
5.5.1. Chemiczne usuwanie tlenku (odgazowywanie)
5.6. Odolejanie
5.7. Dezynfekcja
5.8. Stabilizacja twardości i inhibitorowa ochrona przed korozją
5.9. Uzdatnianie wody w kotłowniach centralnego ogrzewania
6. Kontrola jakości wody
7. Urządzenia i osprzęt stacji uzdatniania wody
7.1. Pompy
7.2. Zbiorniki
7.3. Rurociągi i armatura
8. Ogólne wskazania w zakresie bhp
Literatura