Monografia
Spis treści
Wstęp / 7
1 Definicja chromatografii / 11
2 Rodzaje metod i technik chromatograficznych / 13
2.1 Klasyfikacja i krótka charakterystyka układów chromatograficznych ze względu na sposób nanoszenia próbki i rozwijania chromatogramu / 14
2.2 Klasyfikacja i krótka charakterystyka układów chromatograficznych ze względu na mechanizm rozdzielania / 16
3 Charakterystyka chromatogramu / 23
4 Parametry retencji / 37
5 Ilościowe kryteria rozdzielania stosowane w opisie chromatogramów / 42
5 1 Parametry opisujące rozdzielenie dwóch pików chromatograficznych / 42
52 Parametry opisujące rozdzielenie trzech i więcej pików chromatograficznych / 44
6 Wpływ temperatury na retencję / 46
7 Zależna od temperatury inkluzyjna chromatografia cieczowa / 51
8 Oczyszczanie wstępne oraz zagęszczanie próbek techniką ekstrakcji w układzie ciecz – ciało stałe / 62
9 Przykładowa procedura analityczna oznaczania ilościowego sterydów w materiałach biologicznych / 67
10 Rozdzielanie stereoizomerów związków organicznych / 71
10.1 Podstawowe wiadomości o stereoizomerii związków chemicznych / 71
10.2 Metody rozdzielania mieszanin izomerów / 75
11 Zestaw ćwiczeń praktycznych / 85
11.1 Wyznaczanie objętości pozakolumnowej / 85
11.2 Ocena jakości chromatogramów / 86
11.3 Rozdzielanie wybranych barwników techniką chromatografii planarnej / 89
11.4 Analiza ilościowa oraz pośrednie metody detekcji w chromatografii planarnej / 90
11.5 Optymalizacja rozdzielania oraz analiza ilościowa stereoizomerów techniką chromatografii cieczowej / 91
11.6 Ekstrakcja w układzie ciecz – ciało stałe / 94
12 Literatura uzupełniająca / 96
13 Streszczenie w języku polskim oraz angielskim / 100
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie