Spis treści
Wprowadzenie / 7
Rozwiązywanie zadań z inżynierii żywności – praktyczne wskazówki / 8
1. Przepływ cieczy niutonowskich / 11
1.1. Przepływ w rurach i rurociągach (Iwona Sitkiewicz) / 11
1.2. Wypływ cieczy ze zbiorników (Iwona Sitkiewicz) / 40
1.3. Spływanie warstwy cieczy (Iwona Sitkiewicz) / 50
1.4. Przepływ płynów przez warstwy sypkie lub porowate, opadanie cząstek ciał stałych w płynie, fluidyzacja (Iwona Sitkiewicz, Anna Kamińska-Dwórznicka) / 58
1.4.1. Wiadomości ogólne / 58
1.4.2. Straty ciśnienia przy przepływie płynu przez warstwę sypką lub porowatą / 59
1.4.3. Opadanie swobodne cząstek ciał stałych w płynach / 61
1.4.4. Fluidyzacja / 65
2. Przepływ cieczy nieniutonowskich (Iwona Sitkiewicz) / 80
3. Filtracja (Ewa Jakubczyk) / 91
4. Mieszanie cieczy (Agata Marzec) / 118
5. Wymiana ciepła w warunkach ustalonych – zagadnienia podstawowe (Dorota Nowak, Ewa Jakubczyk) / 137
6. Wymiana ciepła – wnikanie i nieustalone przewodzenie (Dorota Nowak) / 188
6.1. Obliczanie współczynników wnikania ciepła przez konwekcję i promieniowanie / 188
6.2. Ogrzewanie i chłodzenie ciał stałych w warunkach nieustalonego przewodzenia / 211
7. Odparowanie (Monika Janowicz, Dorota Witrowa-Rajchert) / 223
8. Zamrażanie żywności (Zbigniew Pałacha, Emilia Janiszewska) / 252
9. Ustalony transport masy (Piotr Paweł Lewicki) / 282
9.1. Molekularny transport masy / 282
9.2. Konwekcyjny transport masy / 285
9.3. Przenoszenie masy między fazami / 288
9.4. Wpływ temperatury na współczynnik dyfuzji / 289
10. Nieustalony transport masy (Piotr Paweł Lewicki) / 312
11. Suszenie (Ewa Gondek, Dorota Witrowa-Rajchert) / 343
12. Procesy destylacyjne (Monika Janowicz, Roman Kowalczyk) / 383
13. Krystalizacja (Ewa Domian, Emilia Janiszewska) / 405
14. Ekstrakcja ciecz-ciało stałe (Ewa Domian) / 419
Aneks – tabele i wykresy / 461
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie